Humán komfort, munkahelyi párásítás

Probléma

A túl száraz levegő több szempontból is befolyásolhatja egészségét. Az irritált szemektől és az orrmelléküregektől a légzőszervi és bőrbetegségekig a száraz levegőnek való túlzott expozíció különféle tüneteket okozhat. Emellett egyes betegségek kockázatát is növelheti.

Mivel az emberek többsége idejének 90% -ban nem a szabadban van, a beltéri levegő optimális nedvességtartalmának fenntartása számos egészségügyi kritikus. Beltérben illetve a munkahelyeken a páratartalom 30 és 50 százalék közötti szinten a legideálisabb. Amikor a levegő ennél szárazabbá válik, többféle egészségügyi probléma kockázata növekszik.

Állandó páratartalom

Tiszta, friss levegő

Egészséges munkakörülmények

Rossz levegő okozta problémák

1. Asztma: hörghurut és egyéb légúti betegségek. Orvos szakértők szerint az asztma tüneteit, különösen a görcsöket, súlyosbíthatja a hideg, száraz levegő. Nagyon alacsony páratartalmú környezetben a hörgőket hidratáló folyadék gyorsan elpárologhat. Ez a légutakat kiszolgáltatottá teheti az irritációnak. Ez különösen a téli hónapokban gyakori. Az asztma mellett a hörghurut, az orrmelléküreg-gyulladás és más légúti megbetegedések tünetei is súlyosbodhatnak, ha sok időt töltünk túlságosan száraz levegővel rendelkező környezetben.

2. Torokfájás: A száraz levegő fájdalmat és gyulladást is okozhat a torokban. Több független, önkénteseket bevonó tanulmány mutatta ki, hogy a hideg, száraz levegő már rövid időszak alatt is közvetlenül torokfájást idézhet elő. Minél alacsonyabb a levegő hőmérséklete és páratartalma, annál intenzívebb lehet az irritációról.

3. Szem irritáció: Ha irodai környezetben dolgozunk, ahol a légkondicionáló miatt száraz a levegő, ez elvékonyíthatja a könnyfóliát, amely megvédi a szaruhártyát a károsodástól. Kis száraz foltok képződhetnek a szemen, így kiszolgáltatottabbá válhat más típusú szemirritáló hatásokkal és fertőzésekkel szemben. Mindez fokozottan így lehet, ha a munka hosszú időtartamot jelent légkondicionált környezetben és különösen az ha számítógép képernyője előtt történik.

4. Száraz bőr és dermatitis : Több felmérés szerint a száraz beltéri levegő, különösen a légkondicionált környezet durva, száraz bőrhöz vezethet. Ez súlyosbíthatja az ekcéma tüneteit is. A túl száraz levegő csökkentheti a bőr rugalmasságát és gyengítheti a bőr gátfunkcióját. Ennek eredményeként, ha allergénnel vagy irritáló anyaggal érintkezik, a bőr könnyebben károsodhat.

5. Orrvérzés: Az orrvérzés a száraz levegő gyakori eredménye. Gyakoribb a téli hónapokban, amikor az otthonokat és az irodákat fűtik, de bármely évszakban előfordulhatnak, amikor a beltéri levegő páratartalma alacsony.

6. Magasabb stresszszint: Kutatások szerint hosszabb ideig nagyon száraz beltéri levegőben töltve növelheti a stressz szintjét.A 2020-as Trusted Source kutatásban a kutatók négy különálló épületben figyelték meg a dolgozók pulzusát és stresszszintjét, változó légnedvesség mellett. A kutatók megállapították, hogy azoknak, akik szárazabb levegőjű épületekben dolgoztak, magasabb pulzusszámuk volt, ami stresszválaszra utal. Ugyanezek a résztvevők rosszabb alvásról is beszámoltak.

Előnyök:

+ Tisztább levegő
+ Kevesebb irritáció
+ Kevesebb megbetegedésből adódó munkaidő kiesés
+ A munkahelyi komfort megőrzésével hatékonyabb munkavégzés

Érdeklődjön kollégánknál!

Kapcsolódó tartalom:

Referenciák: